Reasoning-Watch

Reasoning-Watch

01. 16 मिनट में, मिनट की सुई घंटे की सुई की अपेक्षा आगे आ जाएगीः
16°
80°
88°
96°

C✔
Explain- 1 घंटे में मिनट की सुई gains 330° घंटे की सूई के अपेक्षा इसी परकार 60 मिनट में प्राप्त करेगी 330/60
∴ 16 मिनट की सुई घंटे की सुई की अपेक्षा आगे आ जाएगीः (330/60)*16 = 88

02. यदि घड़ी की दो सुईयाँ 3 मिनट के अंतराल पर हैं तो दोनों के बीच का कोण होगाः

18°
24°
60°

B✔
Explain- घड़ी की एक सुई एक मिनट में 6° बनाती है
∴ 3  मिनट में बनाएगी 6 × 3 = 18°

03. 2:30 बजे घड़ी की दोनों सुईयों के बीच का न्यून (acute) कोण क्या होगा ?
105°
115°
95°
135°

A✔
Explain – At 2’O Clock, Minute Hand will be 10 × 6 = 60° behind the Hour Hand.
In 30 minutes, Minute Hand will gain 5 ½° × 30 = 150 + 15 = 165°
∴Angle between Hour Hand and Minute Hand = 165 – 60 = 105°

04. कितने कोण पर घड़ी की दोनों सुईयाँ 5 बजकर 15 मिनट दिखाएगी ?
72 ½°
64°
58 ½°
67 ½°✔

Explain – At 15 minutes past 5, the minute hand is at 3 and hour hand slightly advanced from 5. Angle between their 3rd and 5th position.
Angle through which hour hand shifts in 15 minutes is= 15×1/2= 7 1/2

∴Required angle = (60 + 7 1/2 )= 67 1/2

05. कोई घड़ी 33 सेकेंड में 12 बार धड़कती है, तो यह घड़ी कितने समय में 6 बार धडकेगी ?
33⁄2
15
12
22

B✔
Eexplain – In order to strike 12, there are 11 intervals of equal time 33/11 =3 sec

Therefore, to strike 6 it has 5 equal intervals, it requires 5 × 3 = 15 sec.

Please watch our video for more details ( अधिक जानकारी के लिए कृपया हमारा वीडियो देखें ) :

06. एक त्रुटीहीन घड़ी में सुबह के 8 बजे हैं। घंटे की सुई के कितने डिग्री घूमने के बाद इस घड़ी में दोपहर का 2 बजेगा ?
144°
150°
168°
180°✔

Eexplain – Angle traced by the hour hand in 6 hours = 360/12 × 06 = 180′

07.  घड़ी का सही समय का मिलान 5 a.m. पर किया जाता है। घड़ी 24 घंटे में 16 मिनट पीछे हो जाती है। इस घड़ी द्वारा चैथे दिन 10 p.m. पर वास्तविक समय क्या होगा ?
11 p.m.✔
10 p.m.
9 p.m.
8 p.m.

Explain – Time from 5 a.m. on a day to 10 p.m. on 4th day is 89 hours.
Now, 23 hrs. 44 min. of this clock are the same as 24 hours of the correct clock.
i.e., ³⁵⁶⁄₁₅ hrs. of this clock = 24 hrs. of correct clock.
∴89 hrs. of this clock =(24×15×89)/356 hrs. of correct clock
= 90 hrs of correct clock.
So, the correct time is 11 p.m.

08. एक घड़ी 15 मिनट प्रति दिन आगे हो जाती है। 12 बजे इस घड़ी का सही समय मिलान किया जाता है। अगले दिन 4.00 बजे इस घड़ी द्वारा दर्शाया गया समय क्या होगा ?
4: 10 a.m.✔
4: 45 a.m.
4: 20 a.m.
5: 00 a.m.

Explain – The clock gains 15 min in 24 hours.
Therefore, in 16 hours, it will gain 10 minutes.
Hence, the time shown by the clock will be 4.10 am.

09. दो घड़ियों को रविवार दोपहर 12 बजे सही समय का मिलान किया गया। एक घड़ी 24 घंटे में 2 मिनट आगे और दूसरी घड़ी 3 मिनट पीछे हो जाती है। सही समय क्या होगा जब प्रथम घड़ी बुधवार को 3 p.m. इंगित कर रहा है ?
2:38 p.m.
2:54 p.m.✔
2:23 p.m.
2:48 p.m.

Explain – Time from noon on Sunday to 3 pm on Wednesday = 75 hours.
24 hours 2 minutes of the first clock= 24 hours of the correct one.
⇒ 1 hour of the first clock= 24 × (30/721) hours of correct one.
⇒ 75 hours of the first clock = 24 × 30 × (75/721) hours of correct one
= 54000/721 hours = 74 hours 53.7 min.
Hence the answer is 2:54 pm.

10. कोई घड़ी 24 घंटे में 5 मिनट आगे हो जाती है। सोमवार को 10 a.m. पर इस घड़ी का सही समय का मिलान किया गया। अगले रविवार को वास्तविक समय क्या होगा जबकि इस घड़ी में 10ः30 a.m. बजा हो ?
10 बजे सुबह✔
11 बजे सुबह
10 बजकर 25 मिनट पर सुबह
11 बजकर 5 मिनट पर सुबह

Explain – Time between 10 a.m. on Mon to 10:30 a.m. on Sun = 144 ½ hrs.
24 ½ hours of incorrect clock = 24 hours of correct time.
∴144 ½ hours of incorrect clock = x hours of correct time.
∴x =(144 1/2 ×24)/24 1/2 = 144 hours i.e., the true time is 10 a.m. on Sunday.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *