SSC EXAM ENGLISH QUESTION 03

SSC EXAM ENGLISH QUESTION 03

Question 1.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
EMANCIPATE

Options:

1) LIFT
2) RISE
3) RAISE
4) LIBERATE

Correct Answer: LIBERATE

Question 2.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
TREACHERY

Options:

1) BETRAYAL
2) MULING
3) LOYALTY
4) REBELLION

Correct Answer: LOYALTY

Question 3.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Ajournment
2) Adjournmant
3) Ajornment
4) Adjournment

Correct Answer: Adjournment

Question 4.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
Some of the richest (A) / business magnate (B) / live in Mumbai. (C) / No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 5.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
This is an urgent (A) / matter which may admit (B) / of few delays. (C) / No error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 6.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Outside, the rain beats down (A) / in floods and the sea gives forth (B) / a sound like an alarm bells. (C) / No error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

*Question 7.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

I hope you know that, once you have signed the contract, you will not be able to ___ .

Options:

1) back in
2) back out
3) back up
4) back at

Correct Answer: back out

Question 8.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Your opening paragraph should ____ the reader’s attention.

Options:

1) attest
2) address
3) attract
4) affect

Correct Answer: attract

Question 9.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

When I visited him last evening we talked the matter ____ .

Options:

1) through
2) away
3) off
4) over

Correct Answer: over

Question 10.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

A Man of letters

Options:

1) Letter – writer
2) Proof – reader
3) Postman
4) Scholar

Correct Answer: Scholar

Question 11.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Under a cloud

Options:

1) Shocked
2) Sad
3) Sick
4) Confused

Correct Answer: Sad

Question 12.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Bear in mind

Options:

1) Respect
2) Observe
3) Remember
4) Pretend to listen

Correct Answer: Remember

Question 13.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Chief of a group of workmen.

Options:

1) Chieftain
2) Engineer
3) Foreman
4) Middleman

Correct Answer: Foreman

Question 14.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Bitter quarrel between two families existing for a long period.

Options:

1) Siege
2) Feud
3) Battle
4) War

Correct Answer: Feud

*Question 15.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Animals without a backbone.*

Options:

1) Marsupials
2) Mammals
3) Vertebrate
4) Invertebrates

Correct Answer: Invertebrates

*Question 16.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Can you be able to please tone down your excitement?*

Options]’

1) Can you please be able to tone down your excitement?
2) Are you able to please tone down your excitement?
3) Can you please tone down your excitement?
4) No improvement

Correct Answer: Can you please tone down your excitement?

*Question 17.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Uneasy lies the head which wears the crown*

Options:

1) who
2) that
3) what
4) No improvement

Correct Answer: that

*Question 18.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
The cities are bursting on the seams with people.*

Options:

1) bursting on seams
2) bursting at seams
3) bursting at the seams
4) No improvement

Correct Answer: bursting at the seams

*Question 19.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Let his failure be a lesson to you all.*

Options:

1) to all of you
2) to all you people
3) to all you
4) No improvement

Correct Answer: to all of you

Question 20.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

A foolish person is some one who is easily taken-in and tricked by others.

Options:

1) sober
2) stupid
3) gullible
4) No improvement

Correct Answer: gullible

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *